ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - Ευπαθείς Ομάδες

--- www. civilprotection.gr ---

Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης
των Πεσόντων στη
Μάχη της Καλλίπολης

  

Λήμνος - Lemnos

Ιστορία

Ιστορική Αναδρομή
Πένταθλο
Ήθη κι Έθιμα
  
 Φωτογραφίες

Αξιοθέατα (Sightseeing)
Χάρτης (Map of Lemnos)
 Τουριστικοί Οδηγοί
 Brochures
Πληροφορίες
Διαμονή (Accommodation)
Συγκοινωνίες (Transport)
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Σύλλογοι

 

’η Στράτης - Agios Efstratios
Ιστορία
Ιστορική Αναδρομή
 
 
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα (Sightseeing)
Χάρτης (Map)
 Τουριστικός Οδηγός 
Πληροφορίες
Διαμονή (Accommodation)
Συγκοινωνίες (Transport)
 Brochure
Επικοινωνία
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Email
 

Υγεία & Πρόληψη:: Διατροφή

 

Διατροφή

 

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΑΠΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Η επιστήμη της διατροφής έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του ανθρώπου και αυτό γιατί καθορίζει το είδος και το ποσό του τροφίμου που βοηθάει και προάγει την υγεία.

Η διατροφή σαν επιστήμη δεν ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του υποσιτισμού αλλά και με αυτά του υπερσιτισμού, της γεύσεως και με το πώς διατίθενται τα τρόφιμα

Η διατροφή του ανθρώπου γίνεται με ορισμένη δίαιτα, η οποία είναι αυτή που περιέχει τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ζωή μας. Εκτός από το νερό πρέπει να περιλαμβάνει τα πέντε σημαντικά ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1) τους υδατάνθρακες 

2) τα λιπίδια 

3) τις πρωτεΐνες 

4) τα ιχνοστοιχεία 

5) τις βιταμίνες

Ένα υγιές άτομο πρέπει να έχει μια δίαιτα που να βασίζεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που πρέπει να έχουν τα γεύματα τους. Σε ένα φυσιολογικό άτομο πρέπει η διατροφική του δίαιτα να έχει την εξής θερμιδική πρόσληψη η οποία θεωρείται φυσιολογική: Μια ολική θερμιδική πρόσληψη πρέπει να αποτελείται ημερησίως, 50-60% από υδατάνθρακες, 25-30 % από λιπίδια, 15-20 από πρωτεΐνες.

Η ενημέρωση του πληθυσμού για την διατροφή, αποτελεί μεγάλη ανάγκη για την χώρα μας, ενώ το πρόβλημα είναι εξαιρετικά επείγον.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαφόρων επιρροών, έχουμε αλλαγή ηθών και εθίμων και όλα αυτά έχουν άμεση αντανάκλαση στην συμπεριφορά μας, η οποία έχει σχέση με την διατροφή μας.

Η επιστήμη της διατροφής έχει αποδείξει ότι η δίαιτα της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην αιτιολογία της στεφανιαίας νόσου, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, του σακχαρώδους διαβήτη και ορισμένων ειδών καρκίνου. Αυτά είναι τα λεγόμενα αθροιστικά νοσήματα, που ευθύνονται για περισσότερο από τα 2/3 θνησιμότητας των ενηλίκων στην πατρίδα μας.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη, η συστηματική πληροφόρηση του πληθυσμού από την σχολική ηλικία, για τους κανόνες της σωστής διατροφής, που διαμορφώνουν την σωστή δίαιτα μας.

Πάντως και σήμερα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ποιες τροφές είναι πιο επικίνδυνες για την υγεία μας, πολλοί κατηγορούν τα λιπίδια, άλλοι τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και άλλοι τις ζωικές πρωτεΐνες

Εκείνο που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σύνθετοι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, ίσως οι φυτικές πρωτεΐνες, ακόμη το κρέας μικρών ζώων και τα ψάρια δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν σχέση με κάποιο βαρύ νόσημα.

Χρειάζεται επιστημονική υποδομή, για υπεύθυνη υγειονομική διαφώτιση και ενημέρωση στα θέματα της διατροφής. Αυτό κάλλιστα μπορεί να συνδεθεί με μια στρατηγική για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, την κατανάλωση ενέργειας με την συστηματική άσκηση και τον περιορισμό της πρόσληψης οινοπνευματωδών ποτών

Ζούμε σήμερα σε μια εποχή που και οι αγρότες ακόμη, εγκαταλείπουν τα προϊόντα που παράγουν που είναι παραδοσιακά τρόφιμα, γιατί πιστεύουν ότι το τυποποιημένο και επεξεργασμένο τρόφιμο, είναι καλύτερο ή ότι αυτά που χρησιμοποιούν στις μεγάλες πόλεις είναι πιο καλύτερα, ενώ θεωρούν, ότι αλλάζοντας διατροφικό τρόπο έτσι μετακινούνται κοινωνικά σε άλλο επίπεδο. Παρακολουθούμε σήμερα ότι τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης και ΗΠΑ από απόψεως διατροφής βρίσκονται πολύ κοντά στον Ελληνικό παραδοσιακό τρόπο διατροφής δηλ την λεγόμενη πλέον Μεσογειακή δίαιτα. Εμείς όμως φαίνεται, ότι αυτό σημείο της διατροφής μας το εγκαταλείπουμε και ακολουθούμε άλλο τρόπο διατροφής, εκείνο που εγκαταλείπουν άλλοι

Η ενημέρωση πρέπει να είναι υπεύθυνη. Πρέπει να χρησιμοποιούμε μηνύματα για σωστή διατροφή, ώστε να είναι αντικείμενο προγραμματισμού, με στοιχεία που αφορούν την διατροφική κατάσταση του πληθυσμού.

Σαν βασικές αρχές πρέπει να γίνουν αποδεκτές από όλους τα κάτωθι:

  Να τρώμε όσο χρειάζεται

  Η καθημερινή δίαιτα πρέπει να έχει ποικιλία και τα γεύματα να γίνονται σε κανονικά διαστήματα.

  Να τρώμε περισσότερα λαχανικά και φρούτα.

  Να παίρνουμε ένα καλό πρωινό.

  Να τρώμε σε ευχάριστο περιβάλλον.

  Να αποφεύγουμε το αλάτι και τα λιπαρά.

  Να χρησιμοποιούμε με μέτρο τα οινοπνευματώδη.

  Να αποφεύγουμε τα σακχαρούχα αναψυκτικά.

Αυτές οι αρχές, ως μηνύματα, να μην παρερμηνεύονται η ερμηνεία τους πρέπει να είναι απλή, κατανοητή από τον κόσμο, ώστε να μην διασπείρουμε φοβίες. Χρειάζεται κυρίως γνώση, θέληση και αγάπη για την αυτοσυντήρηση μας, χρειάζεται προσαρμογή του ατόμου στην κοινωνία της αφθονίας, του τεχνολογικού πληθωρισμού.

Η διατροφή της εποχής μας, πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στον τύπο του πολιτισμού μας και χρειάζεται λοιπόν εθνική πολιτική στα θέματα της διατροφής, η οποία θα πρέπει να αρχίζει από το σχολείο και έτσι οι στόχοι της διατροφής να γίνουν κατανοητοί από τους πολίτες

Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε την διατροφή μας γιατί αποτελεί βασικό στοιχείο για την υγεία μας.

Οι διατροφικές εκτροπές αφορούν τόσο στην υπέρβαση της ποσότητας, όσο και την ποιότητα των τροφίμων, καθώς και εις την έλλειψη ισορροπίας, ανάμεσα στις βασικές ομάδες των τροφίμων.

Έτσι διαπιστώνουμε, υπερβολική κατανάλωση λίπους, ζάχαρης ζωικών πρωτεϊνών και μειωμένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και οσπρίων.

Αυτές οι διατροφικές εκτροπές, είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει η αγορά, των διαφημιστικών πιέσεων και ακόμα γιατί το άτομο δεν τρώει μόνο από πείνα, αλλά και από ευχαρίστηση, αναζητώντας στην διατροφή του ικανοποίηση και συγκίνηση.

Για πολλά χρόνια το διατροφικό μας πρόβλημα, όταν εμείς ήμασταν παιδιά ήταν η ποσοτική επάρκεια, ενώ η διατροφή ποιοτικά ήταν βασικά σωστή. Μετά τον πόλεμο είχαμε μια διατροφή σωστή σε δομή, με ψωμί, λάδι, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. Αρκετά χρόνια τώρα, αρχίσαμε να αλλάζουμε διατροφική συμπεριφορά και υιοθετούμε πρότυπα άλλων χωρών, χρησιμοποιώντας πρότυπα που επιστημονικά είναι αποδεδειγμένο, ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Τέτοια πρότυπα είναι αυτά που έχουν υιοθετηθεί από τους Βόρειους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς και οι οποίοι τα εγκαταλείπουν και στρέφονται προς την Μεσογειακή δίαιτα.

Από μελέτες που έχουν κάνει στην Ελλάδα τα 30 τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι αυξήθηκε η κατανάλωση του κρέατος κατά άτομο από 17 κιλά σε 70 κιλά, της ζάχαρης από 11 κιλά σε 32 κιλά, ενώ το ψωμί μειώθηκε από 155 κιλά σε 110 κιλά και τα όσπρια από 10 κιλά σε 8 κιλά. Έτσι νοσήματα που αφορούν τον καρκίνο του εντέρου και καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξήθηκαν και δε διαγράφονται καλές προοπτικές, διότι η θνησιμότητα αυξάνεται αργά αλλά σταθερά.

Τέλος έρευνες που έχουν γίνει από ειδικούς επιστήμονες, δείχνουν ότι τα ελληνοπούλα τρώνε υπερβολικά, ενώ η διατροφή τους δεν είναι σωστή.

 Επομένως έχουμε παχύσαρκα παιδία, που έχουν αύξηση των λιπιδίων στο αίμα, έχουν λανθάνουσα σιδηροπενία και μεγάλη συχνότητα σε τερηδόνα.

Πρέπει λοιπόν, όλοι οι πολίτες, να έχουν συστηματική πληροφόρηση και κυρίως τα παιδιά από την σχολική ηλικία, μέσα στα πλαίσια της αγωγής υγείας.

Συγγραφέας ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ι. ΜΠΑΒΕΑΣ 

 

Αρχική Σελίδα

Αρχική Σελίδα

 
Επιστροφή

Επιστροφή

 
Εκτύπωση άρθρου

Εκτύπωση

 
Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων Λήμνου

Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων

 
Υγεία και Πρόληψη

Υγεία & Πρόληψη

 


Γεωπονική Επικαιρότητα

 
ΣΥΖΕΥΞΙΣ
 
Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο
 

Λ. Δημοκρατίας,  Μύρινα Λήμνου,   81400, Ελλάδα || Τηλ. 2254351200,  Φαξ: 2254351260 || Ηλ. Ταχ. lemnos@lemnos.gr 

--- Δήλωση Προσβασιμότητας ---

Copyright © 2011, Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου